Voor het eerst naar de opvang, dat is even wennen!

En dan ineens is het zo ver, je verlof zit erop en je gaat weer aan het werk. Een erg dubbel gevoel, want aan de ene kant wil je graag bij je kindje blijven en aan de andere kant is het misschien ook fijn om terug in het ‘normale’ ritme te komen.

Mocht je voor een kinderdagverblijf hebben gekozen is dit het moment dat je kindje hier voor het eerst naar toe zal gaan. Een spannend moment. Want hoe gaat hij/zij het daar eigenlijk vinden? En komt het wel goed met nog meer andere kinderen erbij? Of hoe gaan de pedagogisch medewerkers om met de voedingen of slaapjes?

Wees gerust wij werken dag in en dag uit met baby’s en kinderen en hebben aandacht voor ieder kind met zijn of haar eigen behoeftes en karaktereigenschappen. Daarnaast hebben we ook aandacht voor jou als ouder en daarom vertellen we je graag wat je van zo’n eerste dag kunt verwachten.

Voor het eerst naar de opvang, dat is even wennen!

De eerste dag

We plannen op de eerste dag eerst een intakegesprek in met een van de pedagogisch medewerkers die vast op de groep van je kindje staat. Samen met jou neemt zij het voedingsschema en slaapschema door, maar ook wat jullie fijn vinden en wat jullie kindje fijn vindt.

Geef het aan als je het spannend vindt. Onze medewerkers weten je vast gerust te stellen. Voor ons is het belangrijk om jullie kindje zo snel mogelijk te leren kennen dus ook wij zullen benieuwd zijn naar jullie verhaal. Bespreek eventueel ook je onzekerheden met haar als je dat fijn vindt en belangrijke dingen als bijzonderheden bij de geboorte of kraamtijd. Alles waarvan jij denkt dat wij dat moeten weten is welkom. Liever teveel, dan te weinig informatie.

Tijd om afscheid te nemen

Dan is het tijd om afscheid te nemen. Doe dit op jouw tempo en op een manier die bij je past. Het is belangrijk om een afscheidsritueel te hebben met je kindje, hoe klein ze ook zijn. Daarmee herkennen ze als ze straks wat ouder zijn ook het moment van afscheid nemen. Het geeft helemaal niks als je een paar tranen laat. Je zult niet de eerste zijn voor wie het toch lastiger was dan vooraf gedacht. 

En dan nemen wij het over

Vaak moeten kinderen even wennen aan een nieuwe omgeving. Het kan dus zijn dat je kindje op zo’n eerste dag net even anders heeft gedronken of geslapen dan je gewend bent. Of wat meer heeft moeten huilen. Wij doen alles om ervoor te zorgen dat je baby zich snel veilig en vertrouwd voelt. Bij SKK vinden we de emotionele veiligheid van kinderen heel belangrijk. We realiseren dit o.a. door een stabiele en liefdevolle omgeving aan de kinderen te bieden met vaste gezichten op de groep.

De periode hierna

Geef je kindje een paar weken de tijd om te wennen en zich vertrouwd te gaan voelen. Duurt het wat langer om te wennen dan zullen de pedagogisch medewerkers een plan met jullie maken om het wennen wel te laten slagen. De wenperiode is ook belangrijk voor jou als ouder. Geef jezelf ook een paar weken de tijd om te wennen aan deze nieuwe situatie. Bedenk je goed dat geen vraag gek of te veel is. Je mag altijd tussendoor bellen om te vragen hoe het gaat. Via het ouderportaal kun je dagelijks ook veel volgen en zullen de medewerkers je met regelmaat een foto sturen van je baby.

Voor jullie en ons is het belangrijk dat jullie kindje een onvergetelijke tijd bij ons gaat krijgen waarin we samen mooie herinneringen maken. Door elkaar goed op de hoogte te houden, leggen we een basis voor een fijne samenwerking hierin.

Tip! Het is handig om alvast wat spulletjes mee te nemen op de eerste dag. Denk aan een setje reservekleding zoals een rompertje, extra broekje en shirtje en een extra speen of flesje. Als je kindje met een knuffeltje of doekje slaapt is het handig om er een mee te nemen.